Reklama
 
Blog | Lucie Bartoš

Expremiér má na každého jiný metr. Hlavně na ženy!

Jestli jsem se tento týden nad některým politickým výrokem zakuckala, pak nad vyjádřením expremiéra Petra Nečase směrem k policii, že obvinění v kauze Nagyové „jsou všichni živiteli rodin“. Pokusím se oprostit od sarkasmu nad Janou Nagyovou živitelkou, která dře jako kůň za šestimístné odměny a nyní ve vazbě jí to není umožněno. Dlouholetý politik jako by nevěděl, jaké to skutečně pro některé lidi je být v tomto státě živiteli. Nedejbože (samo)živitelkami, které jako by otce svých dětí měly ve virtuální  "vazbě" nonstop. Zejména když z nich nemají šanci vymoci ani pár stovek výživného – a to jsou skutečné podněty k řešení.

Být samoživitelkou s šestimístnými odměnami a milencem premiérem, asi bych si – znalá příběhu jiných žen, které se s děckem ocitnou na dlažbě – pískala. I Janě Nagyové se může přihodit nepříjemnost, díky níž nemůže své příjmy lineárně hromadit jako doposud. Ano. To má pan Nečas pravdu. Zvláštní, že ve státě, kde milion lidí je na hranici chudoby, další milion těsně nad ní a z každého druhého manželství odchází samoživitelka s jedním či několika dětmi,  ho to dosud jako aktivního politika nezajímalo.

Najednou se ovšem o situaci živitelů rodin zajímá. Když jde mimo jiné o „jeho políčko“, o jeho partnerku. Z jeho výroku je nepřímo zřejmé, že vůbec netuší, jaké to v tomto státě den co den mají mnohé samoživitelky, které jako by měly otce svých dětí ve virtuální vazbě nonstop – přesně tak to totiž mohou vnímat, pokud se tito otcové o své děti nestarají a ani na ně nehradí zákonně stanovené výživné.

Druhá věc je, že paní Nagyová asi není typickou samoživitelkou, která měsíc od měsíce počítá každou korunu a hrozí jí těsně před výplatou (ať platu či peněžité podpory v nezaměstnanosti), že pro své dítě po zaplacení všech nutných výdajů nebude mít na bonbony, jogurty ani zeleninu. Asi nepatří mezi ty, které by po měsíci na tom byly tak zle, že skončí v azylovém domu pro matky s dětmi, jejichž kapacita se v některých regionech navyšuje. Nevím, zda je skutečně samoživitelkou, ale pokud ano, pak jen z pohledu formálního statusu, nikoli dopadů, které mám na mysli.

Reklama

Za třetí – nemám pocit, že by se paní Nagyová starala o malé dítě, které vyžaduje zvýšenou péči, zajištění hlídání a podobně, a znala tak skutečné strasti valné části českých samoživitelek, které rozhodně nemají na chůvu a volného místa ve školce se mnohdy vůbec nedovolají. Její dcery jsou dospělé, jedna z nich má údajně místo ve společnosti ČEZ (nevím). Předpokládám, že pokud jedna stále studuje, pak na ni Jana Nagyová pobírá možná ještě výživné. A pokud ne, ani tak si nemyslím, že by bez něj nějaký ten měsíc nepřežila. Jsem přesvědčena, že jako inteligentní žena  s houfem poradců oficiálních i neoficiálních je schopná si zajistit přebytky ze svého platu hrazeného z veřejného rozpočtu.

Zmíněné samoviživitelky dále, budeme-li porovnávat, většinou nemají za partnera vlivného politika, který jim dobrý post může pomoci sehnat nebo je v případě ztráty zaměstnání zvládne materiálně zabezpečit. Ne, naopak – kvalifikované ženy pro „vlastnost, že mají dítě“ mnohdy narážejí na nezájem zaměstnavatelů, ba diskriminaci, a to zcela bez ohledu na své profesní i charakterové kvality.

Stavět paní Nagyovou na roveň samoživitelkám, které berou pod 10 tisíc korun měsíčně, ničeho se v tomto státě nedovolají nebo neseženou práci právě pro svůj status samoživitelky, je nestoudné. Vypovídá to rovněž o naprosté neznalosti skutečných poměrů českých rodin. Je to neúcta statisícům českých matek a otců.

Petr Nečas má pravdu. Ztížit život (samo)živitelů a živitelkám není dobrá věc. Už tak je situace ve státě v tomto směru špatná a dosud mu očividně byla lhostejná, jak svým výrokem prozradil. Nechť proto zvedne oči a koukne dál než jen na svou partnerku, které nutno přiznat kvalitní manikúru, pravidelně obnovovaný přeliv a módní doplňky významných značek a zejména to, že to opravdu někam dotáhla (chraňbůh, abych se snažila hodnotit její výkonnost, inteligenci, vzdělání, manažerské schopnosti či podobně – o tom ani po tom). Nechť si Petr Nečas přečte pořádně zpětně vládní materiály i současnou českou legislativu, která dopadá na největší počet živitelů českých rodin, pro jejichž potomky neuměla dosavadní vláda ani zajistit dost místa v dětských zařízeních, aby jejich rodiče mohli svobodně přijmout zaměstnání.

Ať Petr Nečas volí argumentaci až poté, co bude mít na všechny ženy stejný metr!