Reklama
 
Blog | Lucie Bartoš

Žalud nebo úd, je to vážně šumafuk? Kterak úředníci neznají homonyma

Chtějí se zbavit pověsti metropole nevěstinců a zvolí si jako maskota žalud! To si opravdu představitelé radnice v Dubí nemohli pro úmysl vybudování ráje turistů vybrat jiný dílek z lidského těla, ideálně ne část penisu?

 

Úředníci severočeského Dubí mají buď morbidní smysl pro humor nebo v přírodopise chyběli na téma anatomie člověka. Ukázali to tento týden, když bez skrupulí představili veřejnosti maskota, který má v reklamní kampani pomoci změnit „město s červenými lampičkami u vchodů“ na místo se zcela jinou image.

Homonymie, roztomilost češtiny?

Reklama

A přesně vedle! Hlavy dubské radnice, zvláště pokud na žaludové promotion rozdělují 7,9 milionu korun, by se měly naučit něco o homonymech (to jsou slova, která jsou graficky i foneticky stejná, tedy stejně vypadají i znějí při vyslovení, ale mají odlišný význam). Není žalud jako žalud. Pravda, zvolit si místo něj příbuznou nažku – jak se jinak rovněž nazývají plody některých rostlin včetně zmíněné opadavé bukovité dřeviny -, by co do atraktivity nebylo o moc lepší volbou.

Možná by starosta vyzval navrhovatele/ku takového nápadu k evakuaci z jeho kanceláře, neb by se to nesetkalo s požadovanou nadšenou reakcí veřejnosti při následné evaluaci projektu (já vím, jsou to slova silně akusticky připomínající jev vypuzení semene z oné mužské části těla L, ale nedá se nic dělat).

Opisovali košér nebo vykradli pohádku?

Ale jak se říká: Lepší je menší než velké zlo… Z pozice rodiče bych možná nebyla daleka nařčení dubského establishmentu nikoli z šíření pozitivní image, ale z ohrožování mravní výchovy mládeže. Teenagerovská komunita má jistojistě zcela kreativnější asociace, pokud uvidí na propagačních tiskovinách zobrazení semena dubu, čili žaludu. Jméno Dubínek, které mu „rodiče“ dali do vínku, na tom příliš nezmění.

Co mě mimoto zaráží, je fakt, že si autoři myšlenky vybrali jméno již existující kreslené postavičky! Pan Dubínek je totiž postava z animovaného loutkového seriálu, který nese jméno přímo ve svém českém názvu.  Je to moudrý pán, který bydlí v dutině dubu a pomáhá rozlousknout strasti svých přátel. Ve Velké Británii spatřil televizní seriál světlo světa už v roce 1995. Že v naší republice existuje i mateřské centrum Dubínek, a ne jedno, to již jen na doplnění.

Kdo bude generálem tvrdohlavé destinace?

Absurdní je, že jedním z původních návrhů měla být víla. Ta kupodivu kompetentním arbitrům sprostá prý připadala více. Hlavně pro navržené jméno Duběnka, které by prý mohlo připomínat minulost hampejzů, od níž se chce dubská kotlina oprostit.

Co bych Dubským radila? Možná místo kreslířských pokusů s žaludovou či dubovou tématikou najmout sexkoučku Gaiu Poupětovou, která by fundovaně dala zapomenout na Dubí jako doménu kurtizán a vštěpovala by mládeži osvětu v přístupu k  intimnostem a k anatomii svých těl. Ale Dubští možná – vzhledem ke svým mezerám v homonymii a biologii -, netuší jedno: Že sexkoučka v žádném případě nepomáhá tělesným dotykem, jak znají z četných pohledů na „kněžky lásky“, které ještě nedávno hojně lemovaly cíp od Cínovce k Teplicím. A tak jistě bohulibou osvětu nevymění za již vzniklé (a celkem výtvarně povedené) malůvky žaludu na reklamních tiskovinách.

Ne, vážně. Vím, že po boji je každý generál, a tím být nechci. Také se bohužel domnívám, že ti, kdo pro novotu v podobě Dubínka zvedli ruku, mají příhodně možná tvrdou hlavu – jako to dřevo z dubu.

Karetní rozlousknutí

Možná nyní budoudumat, zda pokračovat po rozjeté dálnici dál, nebo tenhle nápad s žaludem skrečovat. Mohli by si pro to hodit kartou – mezi těmi jsou koneckonců vedle červených, zelených a kulí také žaludy ♣!

Nemyslím si, v Dubí něco mysleli zle, jen nebyli uvážliví: Konotace, které se ihned vybaví většině výrostků v pubertálním věku, prostě – velmi lehce řečeno-, zapomněli vzít v potaz. Možná si teď už sypou popel na hlavu. Na nápravu není nikdy pozdě – jak jsou ale v Dubí s čerpáním projektových peněz na Dubínka daleko, to netuším.

Když už jsem zmínila i karty, možná pro nás v Dubí ještě vytáhnou nějaká esa v rukávu. Možná jim zrovna tenhle článek bude hrát do karet pro zvýšení návštěvnosti města. Možná jsou teď díky němu naopak zelení jak sedma. Nevím, jak vy, já tedy rozhodně budu vyčkávat, jaké karty vyloží na stůl!

Slangem našich zákonodárců chce se mi říci: Maskot v podobě žaludu zdá se mi pro oblast Dubí znakem takzvaně politicky nekorektním.

Lekce homonymie slova „žalud“ pro dubské úředníky:

Žalud může být:

část penisu                            

semeno (plod) dubu (jinak také nažka)

hrací barva v karetní hře (červené, zelené, kule a žaludy)

přední část těla žaludovců neboli druhoústých živočichů z kmene polostrunatců

 

 

 

 

 

POZVÁNKA AUTORKY:
Nechtěla bych v žádném případě být kritičkou lázeňského města Dubí. Naopak. Ráda všechny čtenáře zvu do tohoto malebného kousku severočeského regionu. Přímo v Dubí mohou fascinovaně koukat a unikátní kostel, který je nejsevernější benátskou stavbou v Evropě. Město Dubí